October 21, 2020, 5:07 am
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Personalitati de ieri si astazi

Alexandru  Lambior s-a nascut la 10 septembrie  1846 in  satul Soci  din comuna Stefan cel Mare . A absolvit  clasele primare in satul  natal , apoi prin studii indelungate  devine profesor  la Botosani . Aici il cunoaste si se imprieteneste  cu Mihai Eminescu si Titu Maioresc . Acesta din urma il trimite sa-si completaze  studiile la Paris , unde urmeaza “Scoala de inalte studii”. Intors in tara  pune bazele  ortografiei fonetice , fiind cel dintai filolog  roman . Nu-si termina opera deoarece moare la varsta de 37 ani .

Un  patriot pe plan local este socotit si invatatorul Lefter  Nicolae din satul Ghigoiesti , mort in timpul razboiului de intregire, la varsta  de 31 de ani.A participat la luptele din Transilvania ,  la Dieci, Toplita ,  Ratsovia , Tulghes, Valea Prahovei, Poiana Costilei , Bunda , Lopateni, Magura Odobestilor , Clabucet , Mizil, Chiojdeni  unde a fost rapus.

Niculai Rosetti –Balanescu , proprietar al mosiei Cirligi . A facut  parte dintre “ intemeietorii comitetului unirii, dupa unire ajungand  chiar ministru.

Lozonschi  Zaharia  Gheorghe - (nascut in 1930 in satul Ghigoiesti )  a fost profesor  universitar , doctor  inginer la Universitatea  de Constructii  din Iasi , astazi este pensionar.

Profesorul Stoian Vasile , nascut in 1933 in satul Stefan cel Mare  , a facut studiile primare in satul natal , devine profesor de română  , apoi director la  Liceul Petru Rares , iar actualmente  este pensionar.

Andone  Ioan – nascut in satul Ghigoiesti  in 1947 este profesor universitar la Facultatea de Matematica – Iasi.

Ipate  Viorel – s-a nascut in satul Cîrligi in 1959 . In perioada 1992-1996 a fost demnitar  al României  in Brazilia , intre anii 1996- 2000 a fost consul in Argentina , iar din 2000 este  secretar in Ministerul de Externe.

Arsene  Cecilia s-a nascut in satul Stefan cel Mare la data de 21 noiembrie  1970 , a terminat scoala generala din satul Stefan cel Mare , in 1989 a absolvit  liceul Petru Rares . Astazi este conferentiar  doctor la Facultatea de Chimie din Iasi si a mai absolvit cursurile  Universitatii Wuppertal din Germania.

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 14 guests online