October 21, 2020, 5:06 am
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Biblioteca comunala

 

BIBLIOTECA COMUNALA

STEFAN CEL MARE

 

Principalul tezaur  de înțelepciune umană constituit  din cărți este acumulat de milenii în locuri special amenajate.Încă din vremea lui Socrate și Platon ,omul creator și acumulator  de fapte  de cultură  și civilizație  a înțeles că posibilitățile sale umane  de reținere și reproducere  individuală a cunoștințelor   sunt limitate.Ba , mai mult a înțeles că este bine să stocheze  aceste cunoștințe ca să servească și celorlalți semeni, atunci  când ei înțelepții , nu pot fi consultați  din motive  de depărtare  temporală sau spațială.De la  primii magi și astrologi și până astăzi  la savanții hiperspecializați în domenii de graniță ale cunoașterii , omul a resimțit  această nevoie perenă  de a avea  acces   nelimitat  la tot ceea ce  înaintașii săi  gândiseră  și creaseră.

Ca entitate bio-psiho –socială , omul s-a format și reformat  permanent ,prin intermediul  bibliotecii – locul specializat  unde s-a acumulat   cunoștințele  de-a lungul timpului.   Dintotdeauna , bibliotecile ,care se numară  printre cele mai vechi instituții  ce determină progresul societății ,au fost vulnerabile.

Trăim într-o explozie informațională .Suntem  asaltați pur și simplu de informații  din toate domeniile   cunoașterii.Oceanul de informații care ne înconjoară trebuie  selectat cu grijă  și cu atenție, astfel riscăm  să ne  înecăm în el.Biblioteca rămâne , în sens generic , singura redută de acces , specializată  când  este cazul , prin care omul obișnuit  și specialistul contemporan pot să intre  în contact  cu ceea ce   semenii noștri au creat  în domeniul respectiv de activitate.Biblioteca joacă rolul ei  unic și inefabil în acest proces complex de   formare  general –umană.

 

 

La nivel de comună există 2 biblioteci școlare și o bibliotecă comunală.

Biblioteca comunală a luat ființă în 1961.În prezent funcționează în 2 camera , având suprafața de 60mp.

Numărul volumelor  existente la sfârșitul anului 2009 erau de  7653, iar numărul utilizatorilor activi  de 323

Anul acesta biblioteca va   fi dotată cu 10.000 de volume și 10 calculatoare. În prezent , biblioteca dispune de 1 calculator cu soft cumpărat de la Biblioteca județeană ”G.T.Kirileanu” și o imprimantă.Baza de date  a bibliotecii se află pe suport  electronic .

La sfârșitul anului 2009 , prin programul național ”Biblionet – lumea în biblioteca mea”- am primit sub formă de donație 4 calculatoare , 4 camere web,4 microfoane, o imprimantă și un scanner.

Biblioteca judeteana”G.T. Kirileanu” Neamț, împreună cu alte 25 de biblioteci  comunale din județ, printre care a fost selecționată și biblioteca noastră s-a calificat în prima rundă a Programului Biblionet , ce a început în toamna anului 2009 , în 12 județe din țară.Programul ”Biblionet – lumea în biblioteca mea”- are o valoare de 26,9 milioane dolari , este finanțat de Bill and Melinda Gates pentru următorii 5 ani și are ca scop dezvoltarea unui sistem modern  de biblioteci publice din România.Scopul său este de a asigura creșterea accesului  românilor la informație , ajutând bibliotecile să-și deservească mai bine comunitatea.Aproape 80% dintre bibliotecile publice nu pot asigura accesul populației la informație  prin Internet pentru că nu sunt dotate cu tehnologie  informațională modernă.Astfel , prin acest program,  toți cetățenii  comunei au  acces liber la Internet,ei beneficiind de informații economice și sociale, de serviciile de administrație , de găsirea unui loc de muncă, informații din domeniul  sănătații , servicii  bancare și de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din străinătate.

 

 

Majoritatea activităților cuprinse în programul de activitate și-au propus creșterea  calității serviciului și atragerea unui număr mai mare de utilizatori prin constituirea propriului  sistem de informare bibliografică  și documentară cu ajutorul căruia  beneficiarul  va putea fi atras către lectură  și va descoperi activitățile organizate și difuzate prin bibliotecă. Fondul de carte  al bibliotecii comunale are un caracter enciclopedic, fiind reprezentat în afara literaturii beletristice și de cărți din domeniul  istoriei, geografiei , agriculturei , psihologiei , artă , critică și dicționare.

Biblioteca publica reprezinta structura de informare cea mai apropiata de cetatean.

Prin atributiile si functiile sale , ea isipastreaza calitatea de institutie culturala. Scopul fundamental al oricarei biblioteci este satisfacerea cerintelorinformationale și de documentare ale utilizatorului.

Prin Programul Biblionet , biblioteca comunala ofera acces gratuit la calculatoare si Internet.

Desi împrumutul de carte a ramas in continuare in topul serviciilor oferite de biblioteci , tot mai multi utilizatori frecventeaza biblioteca pentru a accesa informatii in solutionarea unor probleme legate de :educatie , sanatate, dezvoltarea afacerilor, locuri de munca, comunicare cu rude / prieteni.

 

În 2009 s-au încheiat contracte de parteneriat cu Biblioteca judeteană ”G.T.Kirileanu”- Neamț, cu S.A.M. ”Dr.Emanuiel Rigler” Stefan cel Mare , cu grădinița din comună și cu Centrul Școlar  pentru Educație Incluzivă -Ștefan cel Mare.

 

Aceste contracte au avut  și au ca obiective optimizarea pregătirii școlare a elevilor , familiarizarea lor cu un mediu instituțional altul decât școala, cultivarea interesului pentru lectură și stimularea plăcerii de a citi, dezvoltarea capacității de relaționare cu adulții,  asigurarea accesului la colecțiile de documentare , servicii publice și alte surse  documentare sau imposibil de procurat pe   cont propriu, cât și accesul gratuit la internet.

 

 

Programul de lucru al bibliotecii comunale este de luni până vineri de la  800 - 16 00

 

 

Bibliotecar: Rusu Mihaela Mariana

 

Contact: tel / fax : 0233/292392 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 11 guests online